Biografie

De naam ‘Trediki’ is niet zomaar een naam. Er schuilt heel wat informatie in! ‘Tre’ staat natuurlijk voor ‘drie’, we waren destijds immers een trio. Verder zit er de naam ‘edi’ in, hetgeen staat voor Eddy Tijssen en ook de naam ‘dik’, wat staat voor Dick van der Zwan. En nog een ‘i’ erachter om het wat mooier te laten klinken! Dick en Eddy waren de docenten waar Trediki in het begin voornamelijk mee werkte.

Trediki speelde jaren lang (t/m 2011) op het Balkanfestival in Zetten. Dit festival is ooit begonnen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Ciga Despotovic in 1979. Hij heeft het toen georganiseerd samen met Marjan Hadders (dat werd in het kort ‘MaCi’). De eerste jaren was het op Vlieland, daarna is het verhuisd naar Brugge (België). Rond 1984 was het voor het eerst in Zetten, in de Wanmolen die toen nog (onder de naam het Cromhout) aan de rand van het dorp lag. In 1989 is het festival nog één keer op Vlieland gehouden, dat was tevens de laatste keer dat Ciga het organiseerde. Sindsdien werd het Balkanfestival in Zetten gehouden en georganiseerd door Dance School Forom/Silviu Ciuciumis.

Trediki is in 1993 opgericht door Okke Alkema (blaaswerk), Jeroen Smoorenburg (slagwerk) en Jan Wollring (accordeon). Sindsdien werden op het Balkanfestival de lessen Bulgaars en Grieks door Trediki begeleid.

In 1999 is de samenstelling van Trediki veranderd toen Jan ermee stopte en Bregje Tijman voor hem in de plaats kwam, ook op accordeon. Vanaf 1999 speelt Trediki niet alleen op de Balkanfestivals, maar ook op andere festivals zoals Doe Dans en het Zomerfestival. Ook zijn ze meerdere malen met Eddy Tijssen in Hamburg geweest voor een danscursus Bulgaars en een keer met Martin Ihns in Düsseldorf voor een danscursus Albanees.

Sinds de oprichting heeft Trediki al met meerdere docenten gewerkt, o.a. Dick van der Zwan, Yves Moreau, Bianca de Jong, Eddy Tijssen, Caspar Bik, Evangelos Tsaganos, Martin Ihns en Jaap Leegwater.

Tevens hebben ze in 2000 een cd-opname gemaakt voor van het nummer Koce Berberot voor Dansen voor Ouderen 10, dit m.m.v. gastmuzikant Bas Cost-Budde (contrabas, gitaar).

Sinds Doe Dans 2009 werkt Trediki ook af en toe met Annelies Tijman, zij geeft les in Deens, Scandinavisch en Noord-Europees.

In 2010 was het de eerste keer dat Trediki met Yves Moreau uit Canada werkte, op een Bijzonder Bulgaars Weekend met Yves en Leo Waudman!

In 2014 is na 10 jaar de samenstelling weer veranderd: Simon Willig wordt de nieuwe slagwerker en Hans Luijcx wordt de vierde muzikant met viool en zang!